Calea Lugojului nr. 54, Timisoara , Telefon: 0256.300.000
« Inapoi | Foto Galerie | Prospect produse | Date pentru contact
Casa Verde Bucuresti.
De ce este Romania codasa Europei?

La mijlocul lunii noiembrie 2010 s-a deschis la Bucuresti prima CASA VERDE din tara. Desi timp mohorat, burnita amestecat cu ploaie, venise lume buluc: presa, radio, specialisti romani si straini, reprezentantii firmelor din tara si strainatate, mai putin oficialitatile.

Normal, n-au ei timp, "patricienii" (adeptii celor care au cumparat pe naspa Petromidii de diverse culori) sa-si piarda timpul cu energii regenerabile, sa vada cum se poate obtine curentul electric de la soare. Ca doar au prize acasa. Bagi stecherul si arde becul!

Cu doar cateva zile, asa cum a amintit si senatorul german Karl-Heinz KAGO, in Canada, la Ontario s-a pus in functiune o ferma solara de 80MW - cea nai mare din lume, o instalatie care produce necesarul de energie electrica pentru pentru 12.800 de case, media canadiana formata din 2 adulti, 2 copii, se mai calculeaza si 1-2 vizite saptamanale ale rudelor, care mai aprind un bec sau folosesc alte utilitati electrice din casa, deci consumatori si ei de energie electrica.

Un reporter de la o revista din Bucuresti s-a mirat cand in conferinta de presa am amintit ca exista orase in Germania care nu doar ca produc energia electrica 100 % din soare ci chiar o si revand localitatilor invecinate.

Ma rog, perceptia germanilor fata de tehnologii noi este un pic diferita comparativ cu perceptia mioritica, nu degeab le zice toata lumea ca sunt locomotiva Europei. Ma rog, este suficient sa amintim ca si la ora actuala noi ne laudam cu sacrificarea "en titre" a porcilor, in ciuda protestelor unei Europe intregi. Dar ce sa-i faci, n-o putem rupe cu traditia, asa, cu una-doua!

Am facut aceasta mica paranteza, deoarece nu mica mi-a fost mirarea cand acelasi reporter, in editia din ziua urmatoare a fituiicii titra, cu litere de o schiopa: Romania nu-i Sahara (referindu-se la puterea si durata de iluminare a soarelui din zona paralelei 45).

Ce sa mai spunem despre Canada, tara din nordul continentului american despre care , desi situata catre emisfera de nord a globului are un grad de insolatie la nivelul Germaniei de sud.
Chiar daca pentru energia fotovoltaica este nevoie doar de lumina zilei. Ma rog, jurnalistul nostru nu stia acest lucru. Asa cum multi nu stiu ca investitia Canadei a depasit astfel parcul solar fotovoltaic din Spania (Olmedilla, 60MW).

Cand scriu aceste randuri India se pregateste pentru un megaproiect solar, americanii vor incepe in curand sa transpuna in viata Blythe Solar Power Project, care, prin intermediul tehnologiei de scurgere parabolica a energiei soalre va produce 1GW de lectricitate fotovoltaica, direct din cosmos, fara sa tina cont daca-i zi sau noapte, daca-i ploaie sau soare.

Ca sa raspund la intrebarea de sus - de ce e Romania codasa si implicit saraca? Pentru ca cei ce au ceva de spus - politicienii, mass media, atoatestiutorii, etc. nu le dau locuitorilor de aici o sansa la o viata mai buna nici macar teoretic.
Acesti GIca-contra care se perinda cat e seara de lunga pe la tot felul de televiziuni, autodenumite "stiriste" nu sunt in stare nici macar sa perceapa ca pentru a atinge o tinta, prima conditie e sa vrei, apoi sa incerci si abia la urma sa poti realiza ce ti-ai propus. Fara sa-ti doresti sa moara capra sau vaca vecinului.

Muntele Semenic, de Mos Nicolae 2010
 
Copyright © seminee.info 2010