Calea Lugojului nr. 54, Timisoara , Telefon: 0256.300.000
« Inapoi | Foto Galerie | Prospect produse | Date pentru contact
Beep Impact Energii Regenerabile

ORION_I
Energiile regenerabile, asa cum sunt ele aplicate in lume, in general si in Uniunea Europeana, in special, reprezinta o oportunitate acuta, pe care Romania n-o poate ignora, chiar daca aici "ceasurile merg mai incet". De fapt, ce nu functioneaza la noi in comparatie cu restul lumii?

Avem laureati ai premiului Nobel - Dr. George Emil Palade, Ioan Morar, Herta Mueller si cu siguranta vor mai veni si altii; avem avantagardisti stiintifici de unicitate globala, gen Henri Coanda (care mi-a acceptat propunerea facuta in anii ' 71 si ' 72, eram pe atunci liderul studentilor Institutului de limbi si literaturi straine, de a se intalni cu noi; a fost o extraordinara ocazie de schimburi de opinii, inclusiv in cerc restrans, atat la insitut cat si la resedinta sa din Bucuresti, intalniri pe care atat eu cat si multi altii nu le vom putea uita, mai ales prin prisma unor raspunsuri la intrebari incomode, chiar de importanta strategica, puse de mine si colegii mei, omului de stiinta).

Henri Coanda, savantul despre care Gustave Eiffel spunea ca este "Omul care a trait inaintea timpului sau" avea deja pe hartie planurile farfuriei zburatoare varianta romaneasca (Proiectul AERODINA LENTICULARA) cu propulsie neconventionala - click aici pentru a vizualiza imaginea. Dupa cateva intalniri la resedinta Lui Coanda din Bucuresti, situata in strada Orlando/actuala H. Coanda, vis-a-vis de hotelul MInerva, intalniri care apoi s-au mutat la Consiliul de Stat, unde savantul, in calitatea sa de Consilier special al Presedintelui Republicii, lucra la programe mamut, am atras atentia baietilor cu ochi albastri, cu consecinte dramatice (v. "Dosarul meu de securitate" - in elaborare).


Trecand peste aaceste lucruri, trebuie spus ca Romania dispune de monstrii sacri in viata, precum timisoreanul Ioan Hollender - aproape 20 ani director al Operei de la Viena, personalitatea despre care unul din presedintii Austriei spunea ca este privilegiat atunci cand Romanul gasea timpul sa-l insoteasca intr-o vizita de stat in China.

Romania se poate mandri cu Sergiu Celibidache, "last mad genius Conductor" rasfatat de germani ca Celli, omul pentru care civilizatia vestului crea legi noi si exceptii de la legi: ministrul german al culturii a observat ca Celibidache se deplaseaza mai greu, permitandu-i, in od exceptional cetateanului de onoara a Muenchen-ului sa vina la Filarmonica, amplasata in zona pietonala, cu autoturismul, lucrul care pentru orice alt muritor de rand (exceptand masinile politiei si salvarii aflate in misiune) ar fi dus la ridicarea instantanea a permisului de conducere si aplicarea unei amenzi usturatoare.

Avem si multi alti Romani de exceptie despre care mass media nu vrea sa stie ca exista, chiar daca ne-au marcat identitatea nationala in mod definitiv. Revenind la energiile regenerabile din Europa, pentru ca Romania inca dormiteaza, putem da ca exemplu pozitiv Germania, tara in care fiecare a doua casa are montate pe acoperis panouri solare, orase intregi - exemplu Freiburg, oras cu peste 200.000 locuitori - fiind alimentate 100% cu energia fotovoltaica, producand chiar si un suficit de curent electric de 220 si 380 volti, vandut apoi pe bani frumosi sistemului national. Iar Freiburgul nu este singurul oras de acest gen din Europa!

Prin astfel de proiecte inteligente sunt alimentate milioane de obiective la electricitatea fotovoltaica gratuita si ecologica (vezi si remarca gen "atunci cand omul va fi distrus ultimul fir de iarba si va fi epuizat ultima picatura de apa isi va da seama ca nu poate manca banii"

Omenirea a avansat razant in multe domenii, dar experienta dobandirii electricitatii nucleare, energia pe care inca n-o putem stapani, nu ne-a fost o lectie suficienta. Cand afirmam cu cativa ani in urma, in fata Parlamentului European, ca omenirea este imatura pentru gestionarea in siguranta a energiei nucleare folosita la producerea curentului electric (Atomkrafttechnologie steckt noch in den Kinderschuhen), avantgardistii, sau cum le-am spune noi in Romania, "tehnocratii", dadeau dojenitori din cap, in pauza fiind inconjurat de europarlamentari curiosi sa vada cu ce argumente voi sustine aceasta afirmatie. Argumentele au venit mai tarziu, de la sine, iar peste ani s-au confirmat regretabil. Pentru ca la cunostintele noastre de astazi si capacitatea stiintifica de care dispunem, acceptarea fuziunii nucleare pentru producerea energiei electrice o putem compara, prin analogie, cu urcarea unui copil de 7 ani in cabina de comanda a unui buldozer......

Daca am fi avut vizionari gen COANDA, care sa investeasca cele 20 de miliarde de euro imprumutate de la Banca Mondiala, FMI, etc., spre exemplu pentru dobandirea pe cale cosmica a energiei solare electrice, ziua si noaptea, vara si iarna - v. attchm. - Beep impact - Tractarea energiei solare , Romania ar fi putut crea nu doar un precedent care s-o propulseze cu 100 de ani in viitor, ci ar fi putut oferi un sprijin real populatiei, in special armatei de 5 milioane de pensionari si 11 milioane de asistati sociali din tara (lasand la o parte diplomatia, ma intreb: cine dracu mai munceste in tara asta???).

O planeta intreaga a deslusit tainele, sau "misterul" avantajelor energiei solare, noi, cei de la BIRTA GROUP construind in marime naturala (parter + etaj, in jur 180 m2 utili) prima CASA VERDE din tara, total independenta de energiile traditionale Cu toate acestea interesul este mai mult decat slab, Romania, frumoasa adormita, se complace intr-un fel de letargie iar locuitorii ei in sictir .... . Cat despre curiosii care s-au intrecut in aprecieri nastrusnice si nihiliste, nici nu trebuie sa amintim.

Cointeresarea populatiei prin programe speciale, acordarea de facilitati pentru productia energiei electrice fotovoltaice, promovarea acestor energii prin preturi diferentiate de cumpararea/vanzare a kilovatilor electrici produsi/consumati, asa cum se practica acest lucru in mai toate tarile, este deocamdata o necunoscuta. In locul unor astfel de politici, Romania a inventat certificate verzi, iar rezultatele se vad: unul dintre marii investitori in energia eoliana s-a retras din Romania, nu in ultimul rand si datorita faptului ca angajatii i-au fost paruiti, prin satele dobrogene, de localnici, instigati chiar de un primar comunal, parca scapat de la casa de nebuni!

In domeniul electricitatii fotovoltaice, o singura firma, RENOVATIO, a construit la vreo 20 km de Bucuresti, o ferma solara de 1 Megawat, mai mult in gluma, dupa principiul "Castig, pagubesc, negustor ma numesc". Spun ca investitia este facuta parca in gluma, deoarece electricitatea fotovoltaica produsa din surse regenerabile inca nu poate fi vanduta. Iar acestea sunt motivele ce au speriat investitorii din domeniul productiei energiilor verzi - si nu amintim aici doar cazul retragerii gigantului CEZ din Romania si abandonarea unor proiecte cumulate de peste 2000 megawati (circa 6 miliarde euro). Ne mai intrebam de ce este Romania oaia neagra a CE?

Colac peste pupaza, marii producatori de gaz si petrol, incep de un timp sa mediatizeze programe de promovare a curentului electric fotovoltaic (solar). Motivul? Simplu, in acest fel detin controlul pietei, stiu tot ce misca si orice initiativa privata sau de stat care-i deranjeaza, poate fi anihilata, prin metode specifice, in fasa. Cand afirm aceste lucruri voi da doar unul dintre multiplele exemple: in momentul in care BIRTA GROUP a inceput implementarea programului fotovoltaic in tara, e adevarat, cu destul tam-tam, dupa instalarea primilor kilowati solari in Bucuresti, Timisoara, Resita, etc. au si inceput sicanele ENEL ELECTRICA.

Trecerea in prima faza a iluminatului public de la complexul BIRTA de pe Muntele Semenic exclusiv pe energie fotovoltaica, din ordinul mafiotului Matteo Cassani, presedintele ENEL ELECTRICA Bucuresti, timp de 6 luni de zile, energia electrica de la retea a fost sistata si tot complexul, inclusiv restaurantul si hotel au ramas in bezna. Ca sa ne arate ei, furnizori de energie electrica, cine are ultimul cuvant de spus.

Abia cand Procuratura a inceput sa-i cheme la ordin pe mai marii de la ENEL, duap primele dari cu "subsemnatul", acestia s-au grabit sa ne reconecteze. Dupa ce o jumatate de an am avut doar electricitatea fotovoltaica destinata iluminatului exterior.

ENEL-istii mai si radeau pe sub mustata, cu remarca : Asa patesc cei care se pisa contra vantului. Si revin din nou la remarca primului ministru de finante a Romaniei, Ion Patan, pe care l-am reintalnit in ianuarie 1990, impreuna cu un grup de senatori americani la Bucuresti: Ioane, te stiam baiat de treaba, ce dracu ai pierdut prin tara asta?
 
Copyright © seminee.info 2008 - 2016