Calea Lugojului nr. 54, Timisoara , Telefon: 0256.300.000
« Inapoi | Foto Galerie | Prospect produse | Date pentru contact
Programul European BIRTA-KAGO: Caldura pentru Romania

BERLIN_IV
Au trecut si alegerile, am ales si am "cules" ceea ce meritam, unii sunt bucurosi, altii exasperati, functie de interese, dar .... viata merge inainte, nimic nou sub soare.Programul nostru privind caldura gratuita, merge si el inainte, ne este indiferenta guvernarea, pentru ca, "de e pace, de-i razboi" oamenii trebuie sa manance si au nevoie de apa calda, pe care noi le-o oferim, dupa o investitie minima - sub forma gratuita. Pentru totdeauna. Carasean - si vecin al Primariei Resita - mai ales al casei de cununii, il vad pe simpaticul nostru primar, aproape in fiecare weekend, ca doar impartim aceeasi terasa!

El vine sambata la oficierea de cununii, eu ... la munca. Ma rog, fiecare ce-a invatat. L-am abordat cu ceva timp in urma referitor la caldura solara pe care o putem "livra" gratuit, cu ajutorul colectoarelor solare, la scolile aflate in "solda" primariei. Saritor, cum ii sta bine unui edil, mi-a dat lista cu scoli ce trebuie reabilitate termic, am primit documentatia tehnica, mai mult de atat, o simpatica inginera m-a insotit la mai multe scoli din Resita, Doman, Calnic, etc.

Au urmat discutii la Palatul Primariei, cafele, secretare chipese, interlocutori stilati si amabili, toti trasi la trei ace, cu laptopuri si aparatura de ultima generatie!Vine apoi feed back de la concernul german, nemtii accepta, scrasnind din dinti, sa scada drastic din pret, deh, tara saraca, lipsa de bani, ma zbat si eu cum pot, sunt localnic, ce Dumnezeu! Mai zice boss-ul german, reducem preturile de catalog aproape la jumatate, facem afaceri de genul "castig, pagubesc, negustor ma numesc", ca doar va fi prima instalatie solara din Romania. Mai mult, ne obligam in scris sa facem si montarea gratuita. Depunem cataloage, oferte, pliante, schite, documentatie tehnica. Hartiile sunt duse prin curier, dar se pierd intre primarii locali, nr. de inregistrare nu ne ajuta cu nimic.

Le redepunem, kilogramul nostru de hartie in loc sa ajunga la primar ajunge la vice-primar (opa, conflict de interese!), asa ca, dintr-odata nimeni nu mai stie nimic de oferta noastra.Patriot local, stabilesc intalnirea cu primarul ales, ziua si ora am voie sa le aleg eu. Imi pun o cravata noua la gat si glont la primarie. Aici, edilul isi aduce brusc aminte ca are "audiente", asa ca schimbam la pragul insitutiei formule de regret, bla-bla, etc.Sa n-o mai lungesc. Se pare ca le-am dat ideea altora, au aparut imediat si alte oferte "solare" la Primaria Resita, mai grozave, mai performante (si ce daca sunt firme de trei surcele?), are balta peste.

In curand , dupa stilul fostului primar, la Resita va curge lapte si miere, fiecare casa va avea cel putin un colector solar! Nu stiu cum a auzit de toata tarasenia de aici un primar tocmai din zona de nord a tarii. Primesc o invitatie telefonica ptr. discutii, ma urc in avion, ajung la Bacau, edilul unui orasel-statiune, trimite de la peste 100 km masina dupa mine, sunt cazat la hotel cu jacuzzi, piscina, ce mai, vorba, o primire de nivel maxim. Dimineata, la orele 8 fix, impreuna cu directorul nostru regional sunt dus la primar acasa, servim micul dejun impreuna, in sistem american. Desi sambata, consilierii sunt la datorie.

Printre imbucaturi rasfoim hartiile, discutam preturi, conditii si termene de livrare.In sfarsit, discutiile sunt identice cu cele purtate in dorul lelii la Resita!. Doar ca aici s-a concretizat, teoretic privind,chiar daca acest mic dejun, la primar acasa m-a costat vreo 8000 de euro reducere in beneficiul comunitatii locale. Astfel ca, la scurt timp camioanele germane bateau drumul Romaniei, incarcate cu o instalatie solara avand o capacitate de 480 litri apa calda/ora. Cand scriu aceste randuri, colectoarele de pe acoperisul scolii rad in soare si distribuie caldura gratuita.

La o saptamana, alti edili, tot moldoveni, vazand ca nu-i de saga, au comandat (si primit deja!) doua instalatii solare pentru incalzirea unei scoli si a unei gradinite din comunele Palanca si Balcani.Pe intai decembrie, am mai primit o solicitare, ptr. Suceava. Dupa principiul, "baba calatoare, n-are sarbatoare", ce-i de acasa imi pregatesc hainele de schimb, cei de la birou cearsafuri de documentatii.

Asta e, lumea se misca, domnilor din Resita! O fi Banatu "fruncea", dar cu siguranta Resita nu-i mincea! Am insa un avantaj stand aici, la Resita. Imi mentin nivelul de adrenalina la un nivel superior. De cand cu zapada, merg si la schi, pe Semenic. In pauza de urcare, cand nu vorbesc pe mobil, mai trag cate o injuratura zdravana, la adresa stiu eu cui! , apoi o iau iarasi la vale. Si iara, si iara ......

Apropo, era sa uit, ati auzit de proiectul primului oras verde din Romania? Deocamdata, e o idee, plimbam hartiile de colo-colo, prin primarii, ministere, consilii judetene, dar este un proiect care ar putea fi un model de energii regenerabile din Europa.

Nu va speriati, nu ma gandesc la pitorescul nostru municipiu in care nu se intampla nimic.
 
Copyright © seminee.info 2008 - 2016