Calea Lugojului nr. 54, Timisoara , Telefon: 0256.300.000
« Inapoi | Foto Galerie | Prospect produse | Date pentru contact

Augustin Beldeanu

ROMANIA - HTTP Error 405, Method not allowed

BILBAO
The country you are looking for cannot be displayed because an invalid method is being used.

Vorbind despre Romania, ne gandim instantaneu la o tara extrem de bogata, de o frumusete paradisiaca, la o tara importanta geo-politic, integrata de ceva ani in NATO si Uniunea Europeana. Ca marime geografica si numar de locuitori al fostelor tari comuniste integrate in UE, Romania se situeaza pe locul doi, dupa Polonia, ceea ce spune mult. Cu astfel de conotatii sau cu un asemenea Raport de tara, nu mai poti fi ignorat, esti respectat dar si temut, de unde si usurinta cu care Romania a intrat atat in structurile europene si transatlantice. Ga gasca prin apa, am zice!

Dar, ca un paradox, vorbim de o tara bogata plina de saraci. O tara in care patura sociala de mijloc, baza oricarei societati prospere, aproape ca a disparut. Strainii spun, dand sec din cap: Saraca tara bogata!

Clasa de miloc a fost spulberata de criza perpetuata din ultimii 23 de ani, perioada in care rechinii de diverse categorii au ocupat si apoi au preluat, brutal, tot ce era mai bun in tara, tot ce era de luat. Si n-a fost putin!

Aidoma frumoasei printese adormite de un blestem, Romania isi asteapta printul cel frumos pentru a o readuce la viata, Tara parca ar fi "bantuita" de fantomele crizei economice perpetue, pare a fi cufundata intr-un somn letargic, aproape morbid, din care, in ciuda resuscitarilor repetate, se incapataneaza a se trezi.

Ca unul care s-a nascut in aceasta tara dar care a crescut intr-un mediu multilingvistic si multicultural, am avut privilegiul sa-i studiez pe Romani, ad literam, de-a fir a par, sa exersez in decursul celor aproape 7 decenii de viata un inedit mod de elaborare a unui "studiu de caz" al Romaniei, cu bunele si relele acestei tari, in esenta miraculoase.

Cunoasterea mai multor limbi si culturi europene m-a ajutat sa inteleg ce-i deosebeste atat de pregnant pe romani de celelalte natiuni din regiune, sa caut provenienta atator tare ce s-au abatut asupra acestui popor greu incercat de-a lungul istoriei sale milenare, sa-mi dau seama ce a cauzat starea deplorabila a acestei natiuni, la nivel economic, politic si mai ales declarativ, dar nu in ultimul rand la nivel emotional din ultimii 70 de ani.

Deasemeni, o alta parte interesanta a fost s-a aflu cum se vad Romanii pe ei insisi, ceea ce este intr-adevar incitant.

Nu voi insista asupra bogatiilor naturale de exceptie ale Romaniei, tara in care, intr-adevar curge lapte si miere, iar porumbei zboara cu covrigi in coada. Banii nu zac pe jos ca in America, trebuind doar sa te apleci si sa-i culegi (de unde si vorba Olteanului cand a acostat pe tarmul Americii si a vazut o bancnota pe jos: ca doar nu m-oi apuca din prima zi de munca.
Asupra frumusetii geografice, de vis ale acestei tari si asupra potentialului economic uimitor dar si asupra importantei geo-strategice a tarii trebuie sa tinem cont.

La o aruncatura de bat de saraca noastra tara se pozitioneaza cateva tari care, desi nu dispun nici macar de apa potabila (apa chioara, cum ar zice un roman neaos) cazul paradisului fiscal din insula CIPRU, tari care o duc mult mai bine decat noi.
Daca va ganditi ca cipriotii uda rosiile cu apa minerala si adapa caii si magarii cu sampanie frantuzeasca, sunteti in eroare. Pentru ca aici, fiecare locuitor din cei 70% ce traiesc in mediul urban si 30% din mediul rural are o speranta de viata de 80 ani la femei si 75 ani la barbati. Mai mult, fiecare din acesti locuitori gestioneaza si incaseaza in medie 4 turisti straini pe an, cei aproape 3 milioane de turisti aducand anual cam doua miliarde de euro pentru cheltuiala unui sejur mediu de 1 saptamana.

Pe langa cele 100 de miliarde de euro aduse de bancile off shore cu sediul in Cipru, acest venit pare un mizilic. Pe langa cele 4 - 500 de milioane de euro incasate anual de tursimul romanesc, cifrele par insa imense!. Un alt exemplu de prosperitate economica este tanara Republica Croatia, o tara greu incercata 10 ani de un teribil razboi fratricid, ale carui urme se vad si astazi, dar unde cei 4 milioane de locuitori aduc venituri de aproape 12 miliarde euro/an doar din turism. Vorbim evident de statistica oficiala, pentru ca 40-60 la suta din venituri, deci alte 5-7 miliarde de euro intra neoficial, intr-un fel sau altul, in vistieria tarii. Mai pe sleau, bani albi pentru zile negre.

Putem continua cu Ungaria, care desi n-are mari si oceane, a transformat o balta, Balaton in Marea Ungariei, - un paradis turistic, care aduce venituri de peste 10 % din PIB-ul Ungariei (in Romania procentul turismului la PIB este de circa 1.4 %)..

Dar aceste tari si multi alti vecini, nu se confrunta de peste 23 ani de rafuieli politice la foc continuu, nu se bucura ca desi le-a murit capra, vecinului i-a murit vaca, deci un fel de razboi total, care pe care, atat in tara cat, si mai ales in strainatate. Clasa politica se sfasie pana la epuizare iar apoi isi linge ranile, evident, totul in mod public, sub reflectoarele camerelor de luat vederi, chiar daca romanii agreeaza unanim ideea ca "rufele se spala in familie".

Cautand cauza generatoare a acestor distorsiuni economice, constati cu stupoare, printre altele,ca odata cu disparitia increderii in societatatea romana, inexistenta aproape toatala a mandriei nationale, a onoarei de a fi Roman, a bucuriei si privilegiului de a trai in Romania. Ba mai mult, cei cu bani si cei ce detin putrea politica isi trimit odraslele la studii in strainatate, isi petrec concediile de odihna inafara tarii, pana si pentru tratamente banale apeleaza la clinicile de la Viena, Paris, Berlin sau Londra.

Fostii militieni, deveniti politisti peste noapte, arunca cu caschete pe jos, le scuipa si le calca in picioare, in fata Guvernului sau a Presedintiei Romaniei, secondati de corul hoardelor de revolutionari cu carnete in regula (zic ei !), dau foc steagurilor tarii!
Alti netrebnici, care nu ar trebui sa se regaseasca liberi intr-o democratie reala ci la puscarie sau la casa de nebuni, fac un fel de exercitii televizate sado-mazo, chiar de harakiri japonez made in Balcani, terfelind tot ce poate fi de onoare si ar trebui sau fie sacru intr-o tara.

Evident, Romania a pierdut pulsul realitatii, odata cu el si simtul civic, atat de pregnant in marile tari democratice (SUA, Anglia, Franta). Tara se zbate si se complace intr-un soi de mezalianta socio-politica de speta a doua.
N-a mai ramas nimic maret, nimic sfant, nimic glorios. Oamenii nu mai cred in comunism, ceea ce este si normal, dar nici nu se dau in vant dupa principiile capitalismului. Sia-u pierdut credinta in Dumnezeu, dar nu cred nici in noua societate romaneasca.
Ocari de odinioara au devenit alint (Hotule, smecherule!), a da "teapa' cuiva este un motiv de mandrie, in scurt timp devine chiar si hit national (Ce bine-mi pare c-ai luat teapa, ce bine-mi pare c-ai pierdut).

Romania s-a comprimat numeric si economic, devenind o tara fara superlative, totul fiind redus la o scara ultra minimalizata:

Bucurestiul, oras european de unde, printre multi altii a plecat si genialul Henri Coanda, orasul care a propulsat unul din multi barzi ai muzicii clasice romanesti, George Enescu, localitatea in spitalul careia s-a format unul din celebrii premianti NOBEL in medicina (George Pallade), localitatea generatoare de valori mondiale incontestabile a devenit Micul Paris;

Timisoara, printre altele primul oras din lume iluminat cu petrol lampant, citadela care l-a produs pe marele Roman, Ioan Holender (Am pierdut tot ce mi-a fost drag, am pierdut Romania - martie 2013), omul, functie de disponibilitatea caruia, Presedintii Republicii Austria isi planificau vizite externe, sperand sa poata fi insotiti de acest colos al lumii muzicale europene, venerat pana si de retinutii politicieni germani ca "liant al muzicii clasice germane si europene" omul care a condus aproape 20 ani Opera de Stat din Viena (consilier la Opera Metropolitana din New York), Timisoara, orasul de la care a pornit revolutia romana in 1989, devine Mica Viena;

Iasii devin Micul Texas! Si exemplele ar putea continua.

Evident, Romania si-a pierdut identitatea, dupa ce rand pe rand si-a pierdut constiinta nationala, demnitatea, mandria si credinta intr-o societate mai buna. Error 405 - Method not allowed

De ce apar aceste erori? Ce le cauzeaza, si cine este de vina? Evident, in primul rand vorbim de formarea tinerei generatii, avand deja postdecembristi in functii cheie ale statului. Dar, sa ne amintim doar de sminteala cu identificarea, simbolistica internationala a republicii noastre (R), probleme de educatie si formare a copiilor si tinerilor intru dragoste de tara, mandrie nationala, respectarea insemnelor tarii.

A trebuit sa renuntam la acest simbol (R) doarece cineva ar fi descoperit ca reprezinta "Registered mark", adica, mai pe romaneste, nu te poti pisa contra vantului. Disperati, invatatii nostri intru simbolistica si heraldica au mai adaugat la repezeala o vocala, urmand RO, rejectat instant de catre alte institute internationale pentru ca ar fi in contradictie cu nu stiu ce etaloane sau marci de pe acolo.

Docil si smerit, Guvernul Romaniei pleaca pe firul ierbii (fiind evident dus cu pluta!) si continua cu ghicitul identitatii nationale, si, intr-o sminteala totala, fara a sta pe ganduri, tranteste pe toate documentele de identitate ale Romanilor un pompos ROM, denumirea universala pentru tigani (n-am nimic cu acestia, fiind si eu nas la vreo doua familii de tigani, dealtfel oameni muncitori si la locul lor)!

Ce a urmat stim cu totii: cand ROMANII au fost astfel confundati si identificati, cu acte in regula, a fi ROM-i ( a se citi tigani, sau gipsy ori sinti, etc.) si s-a inceput returnarea lor in duzina, de la diverse frontiere straine catre tara lor de origine (ROM-ia ????), indrituitii oficiali au avut o noua revelatie, creierul lor dotat acuma cu doi neuroni a facut "click", si, printr-o miscare de mouse, au inlocuit ROM cu ROU. Evrika! Lupul satul, oile la numar. S-a impacat si capra si varza. In sfarsit tiganii devenira romani get beget. In ciuda incercarii regelui lor de a le aplica numere si insemne de recunoastere (incercari similare le-a intreprins cu ceva timp in urma si un anume Adolf, deznodamantul este cunoscut).

Studiind imaginea Romaniei si a Romanilor in tara si din afara tarii, sa nu uitam un lucru: cele mai abjecte minciuni si denaturari despre Romania si Romani au fost spuse, scrise, filmate, mediatizate pe orice canale media posibila de Romani get beget. Filmele cu aurolacii ce locuiesc prin canale si ies noaptea ca niste varcolaci pe strazile Bucurestilor, copiii strazii dormind in custi de caine si mancand carne putreda, tatii care-si violeaza fiicele, marile hotii ce se dovedesc un fas, dar care ne sunt difuzate zile la rand, intr-un fel de bucla temporala continua si inepuizabila, 24 de ore din 24 - nu sunt opera Agenturilor lui Ceausesci, nu, ele sunt produsul semenilor nostri, scoliti in institutille de invatamant romanesti post-decembriste, persoane ce au fost beneficiari ai unor burse ordinare, speciale sau de merit, oameni care insa nu precupetesc nimic in a dezinforma masele largi, javre umane care, aidoma unui popa, mananca de pe viu si de pe mort.

Ziaristi agramati si corupti, exprimandu-se mai mult cu mainile decat cu vorbele trebuie sa dovedeasca ca poporul roman este un produs retardat, format de scelerati si degenerati. Cand un cetatean sarb din zona Voivodinei isi ucide tota familia, inclusiv vreo 10 vecini, televeziunile "stiriste" titreaza cu litere de o schioapa: Un barbat a ucis 17 persoane! Desigur, autoritatile privesc nepasator, plictisiti de moarte, toate aceste denaturari.

Securitatea, Stasi, KGB - erau copii mici in dezinformare (prostire) fata de acesti robocopi sluti, sub forma de tinerei aiuriti sau cu chipul goliciunilor costelive de sex feminin, ce se screm, seara de seara, parca in spasmele mortii, pe micile noastre ecrane.

Ca societatea romaneasca a luat-o de-a berbeleacul, sunt si imaginile surprinse spre ex. in centru Bucurestilor, la mijlocul lunii aprilie 2013, cand o femeie a parcat gresit o Dacie pe linia de tramvai, iar militianul burtanos, aflat in pragul pensionarii, impreuna cu vatmanul de tramvai si doi politisti comunitari se chinuiau in sistemul hei rup-ist sa mute ditamai coscogea de pe sine. Cand era atat de simplu printr-un apel la numarul de urgenta 112 sa fie chemate fortele mecanizate, existente dealtfel la nivelul fiecarui oras din tara.

Este lesne de inteles ca imaginile au fost difuzate si pe televiziunile externe, spre deliciul sau mirarea celor ce oricum ne considera ca facand parte dintr-o specie inferioara, din grupa celor din lumea a treia.
Daca Romanului i-a disparut speranta, nu putem vorbi inca de luminita de la capatul tunelului pentru ca deocamdata nu s-a inceput saparea tunelului.

Pe aceste considerente, inteleg consideratia de tara a unui ministru cipriot al turismului, rostita cu ocazia unui summit politic de la Viena, unde am participat in urma cu cativa ani: Is a Cyprus, not a jock.

Cei 29 de ministri europeni au facut ochi mari, la auzul acestei replici venite din partea unui demnitar dintr-o tara de marimea unei treimi de Bucuresti. Acuma de fapt inteleg ca: "E Cipru, nu-i de saga", cum am zice noi Banatenii.

Dar cu toate acestea, cand strainii se leaga de Romania, denumind-o in fel si chip, de cate ori am ocazia, le-o reamintesc francezilor, italienilor sau germanilor, in frumoasa lor limba materna; In urma cu circa 150 de ani, strabunicii vostri veneau in tara noastra, "cersind un codru de paine". Veneau cu milioanele! O stau marturie sutele de sate intemeiate de germani, austrieci, francezi, italieni, pe care le gasim si astazi insirate de-a lungul tarii. O stau si marturie cele 17 + nationalitati nationale, care n-au rezultat din tulpina Daco-romanilor.

Totusi, cei ce asteapta ca strainii sa inceapa sa ne ridice osanale si sa ne cante in struna, in timp ce noi insine ne injuram ca la usa cortului si ne certam din orice fleac, se inseala. Este timpul sa redescoperim adevaratul potential al tarii si al valorilor nationale. Este timpul sa educam tineretul si nu doar pe acesta, ca Romania este o tara ce nu poate fi ignorata, care si-a gasit rolul si locul de secole pe aceste meleaguri.

Sa-i educam pe romani sa nu le fie rusien ci sa fie mandri si sa-si arboreze steagul national in fata casei. Atunci nu li se va mai parea atat de teribil ca si un taran maghiar si-a pus si el un stegulet scofalcit pe balconul ce sta sa cada.
Au spus-o multi altii inaintea mea, cu sute de ani in urma, o repet si eu: Desteapta te romane!

In caz contrar, Eroare de tara 405 - - Method Not Allowed. Regula este simpla, o cunosc si o accepta pana si baby freaks.
Exista, desigur si varianta de rezerva, enuntata cu mult timp in urma de Mihai Eminescu, in Scrisoarea a III-a (ptr. cei care au uitat-o sau o fac uitata:

"Unde esti tu Tepes, Doamne? Ca punand mana pe ei,
Sa-i impartzi in doua cete, de nebuni si de misei,
Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni!"

Solutia finala! Sau: Cine are urechi, sa auda si ochi, sa vada! Ca doar n-om emigra cu totii. Trebuie sa mai ramana si cineva, sa stinga lumanarea.

Bucuresti, Anno domini 2013, aprilie 17

 
Copyright © Seminee.info 2008 - 2016